ESKO eli Elektroninen SarjaKOmputaattori on ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone. Kyseessä on saksalaisen G1a:n parannettu kopio. Kuvassa on koneen keskusyksikkö, jossa on 520 elektroniputkea. Esine kuuluu Tekniikan museon kokoelmiin (Esinenumero TM0015).

ESKO eli Elektroninen SarjaKOmputaattori on ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone. Kyseessä on saksalaisen G1an parannettu kopio. Kuvassa on koneen keskusyksikkö, jossa on 520 elektroniputkea.

1950-luku

Vuosikymmenen aikana reikäkorttien käyttö lisääntyi, niitä käytettiin lähes sadassa toimipaikassa.

Reikäkortti oli kartonkia ja sen piti olla korkealaatuista, jotta se liikkui koneiden läpi ilman ongelmia. Jyväskylässä toimiva Kankaan kartonkitehdas kehitti yhdessä IBM:n kanssa reikäkortteja varten erityisen kartonkilaadun. Tehdas toimitti kartonkia Suomen IBM:lle, joka valmisti reikäkortit ja markkinoi eteenpäin. Kankaan tehdas toimitti kartonkia myös vientiin ja sai siitä hyvän vientituotteen.

Reikäkorttiyhdistys perustettiin 1953, siihen tuli mukaan yritysjäseniä ja henkilöjäseniä. Yhdistyksen toimintaan osallistuivat henkilöt, jotka työskentelivät reikäkorttien kanssa.
”Reikäkorttiyhdistys toimi aluksi yhteisenä foorumina, jossa vaihdettiin mielipiteitä ja kokemuksia sekä vertailtiin koneinstallaatioita ja sovelluksia.

Jo 50-luvun aikana Reikäkorttiyhdistyksestä tuli tunnustettu instituutio, minkä seurauksena se rupesi antamaan sekä lausuntoja että vaateita alaa koskien (Tivian historia.)
Yhdistyksen nimi vaihtui 1966 Tietokoneyhdistyseksi. Yhdistys toimii edelleen, nykyinen nimi on Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry.

 • IBM 602 kalkulaattori

 • Palkkalistojen ajoa Myllykoskella

  Rauno Kuusio

  Palkkalistojen ajoa Myllykoskella Rauno Kuusio
 • Ryhmälajittelijalla rusetti kaulassa, kravatti voisi tarttua rattaisiin

  Rauno Kuusio

  Rauno Kuusio ryhmälajittelijalla rusetti kaulassa, kravatti voisi tarttua rattaisiin
 • ESKOn rumpumuisti.

  Esine kuuluu Tekniikan museon kokoelmiin (Esinenumero TM0015).

  ESKOn rumpumuisti.Esine kuuluu Tekniikan museon kokoelmiin (Esinenumero TM0015)
 • ESKOn reikänauhanlukija.

  Esine kuuluu Tekniikan museon kokoelmiin (Esinenumero TM0015).

  ESKOn reikänauhanlukija. Esine kuuluu Tekniikan museon kokoelmiin (Esinenumero TM0015)
 • ENSI IBM 650

  Postipankin ENSI-tietokone, IBM650
 • IBM Ramac 305

  IBM Ramac 305
 • Kela, IBM 650 Sukkela

  Kela IBM 650 Sukkela