MODEEMIT

Modeemi-nimi tulee sanoista modulator-demodulator. 

Modeemi on laite, joka muuntaa tietokoneen antaman binäärimuotoisen datan puhelinjohdossa liikkuvaksi analogiseksi äänisignaaliksi. 

Modeemi tietenkin myös osaa vastaanottaa tälläisen signaalin ja edelleen muuntaa sen tietokoneen ymmärtämäksi digitaaliseksi binääridataksi.

Modeemien siirtonopeus ilmoitetaan bitteinä sekunnissa eli esim. 56 000 bps (bits per second). Modeemin ja tietokoneen väliseen kommunikointinopeuteen vaikuttaa ns. päätelaitenopeus, joka voi olla esimerkiksi 115 200 bps. Modeemin nopeus on kuitenkin vain 56000 bps. Siirtäessään dataa puhelinlinjalla modeemi yleensä myös pakkaa siirrettävän tiedon pienempään tilaan. Siirtäessään puhelinlinjalla 56 000 bps modeemi saattaa kuitenkin oikeasti tietokoneen kannalta siirtää lähes 115 200 bps jos tieto on pakkautunut tarpeeksi tehokkaasti. Tästä johtuen päätelaitenopeus pitää aina olla suurempi kuin modeemin fyysinen nopeus. Erilaisia pakkaustapoja on monia ja niihin yleensä liittyy myös monimutkaisia virheenkorjaustapoja. Tunnetuimpia pakkausprotokollia ovat v.42, v.42bis ja MNP. Lähes kaikista modeemeista löytyy myös fax-toiminto. Sopivalla ohjelmistolla ja modeemilla varustettu tietokone pystyy vastaanottamaan ja lähettämään faxeja aivan kuin tavallinen faksi.