Reikäkorttien aikakausi Suomessa

1923-1975 Reikäkorttien aikakausi Suomessa

Herman Hollerith kehitti reikäkortin USA:n väestölaskentaa varten 1890 ja Hollerith-niminen yhtiö alkoi valmistaa laitteita.

Yritysjärjestelyjen jälkeen 1924 yrityksen nimeksi vaihtui International Business Machines. Suomen ensimmäinen reikäkorttikone otettiin käyttöön 1923 Tilastolliseen päätoimistoon.

Reikäkorttikoneet hankittiin, kun toimisto velvoitettiin laatimaan tulo- ja varallisuustilastoa. Siinä käsiteltiin yli puoli miljoonaa tuloilmoitusta, eikä siitä olisi enää selvitty ilman reikäkorttikoneita.

Seuraavina reikäkortit ottivat käyttöön (vakuutusyhtiöt) Sampo ja Salama,  VR, Tulli, Fazer ja Paulig.

Suomeen toimitetut reikäkorttikoneet olivat Hollerith, IBM ja Powers merkkisiä.

Kansaneläkelaitos hankki ensimmäiset reikäkorttikoneet 1940. Reikäkorteille tallennettiin kahden miljoonan henkilötiedot ja hoidettiin kansaneläkkeiden maksut. Kela käytti reikäkortteja vuoteen 1960 saakka, jolloin Kelassa siirryttiin tietokoneaikaan.

Merkittävän erona nykyiseen tietojenkäsittelyyn oli, että yhdellä koneella ei voitu suorittaa koko tehtävää alusta loppuun, vaan yhdellä koneella suoritettiin vain yksi työvaihe (monistus, laskenta, tulkkaus, lajittelu, tulostus). Sen jälkeen siirryttiin korttien kanssa seuraavalle koneelle, jossa suoritettiin seuraava vaihe ja näin jatkettiin, kunnes koko tehtävä oli suoritettu.

Lävistyskone * Uudempiin lävistyskoneisiin sisältyi kirjoitin, joka kirjoitti myös tekstiä reikäkorttiin. Laitteella voidaan myös monistaa yksittäisiä kortteja.

Lajittelukone * Laitteen tehtävänä on lajitella kortit järjestykseen. Aakkostekstilajittelussa käytetään 12-11-0 lävistyksiä, jolloin kortit saadaan aakkosjärjestykseen kahdella lävistyksellä.

Tabulaattori (sisältää tulostimen) * Käyttö tulostamiseen sekä kytkinpaneelin laaditun ohjelman avulla myös laskentaan

Kalkulaattori (calculation punch) * Suorittaa yhteen- ja vähennyslaskuja kytkentäpaneelin ohjelman mukaan reikäkorttien halutuista sarakkeista. Tulos lävistyy samoille reikäkorteille. Lisälaitteen avulla laite pystyy myös kerto- ja jakolaskuihin

Kollaattori (collator) * Tehtävänä on yhdistellä kahdesta korttipinosta kytkentäpaneelin ohjelman mukaan yksi yhteinen kortisto

Aakkosellinen tulkkauslaite * Tehtävänä on tekstin kirjoittaminen reikäkortteihin kytkinpaneelin ohjeiden mukaisesti

Reikäkorttien monistuskone (Repro) – Tehtävänä on monistaa kortteja toisesta korttipinosta toiseen pinoon. Kone voidaan myös yhdistää summalävistimenä toimivaksi niin, että se liitetään laskentayksikköön tai tabulaattoriin yhdistyskaapelilla, jolloin prosessoidut summat tuodaan reprolle lävistettäväksi. Lisäksi koneella voidaan lävistää joukkolävistyksiä.

  • Hollerith

    Lävistyskone vuodelta 1900

    Hollerith lävistyskone 1900-luvulta
  • Reikäkortteja

    Reikäkortteja-1
  • Lävistin

    Reikäkorttikone
  • Lävistin

    1930-luvulta

    Reikäkorttilävistin
  • Paulig

    Pauligin lävistäjiä työssään 1930-luvulla

    Pauligin lävistäjiä 1930-luvulla
  • IBM 077 kollaattori

    IBM
  • Kytkentäpaneeli

    Reikäkorttikoneen kytkentäpaneeli

    Reikäkorttikoneen ohjainlevy, Suomen tietokonemuseon kokoelmat
  • IBM service

    IBM Service 1950
  • 1955

    Kelan reikäkorttikonesali

    1955 Kela Reikäkorttikonesali
  • IBM 444 tabulaattori

    IBM
  • IBM 029 lävistäjä

    IBM_029 lävistäjä, Suomen tietokonemuseon kokoelmat
  • IBM lajittelija

    IBM lajittelija
  • Valmet

    Palkanlaskennan kortteja