Muistit ja CPU

Ferriittirengasmuisti

Ferriittirengasmuisti (englanniksi magnetic core memory tai lyhyesti arkikielessä core) on varhainen tietokoneen keskusmuistin toteutustapa. Se perustuu pieniin keraamisiin renkaisiin, joihin tieto tallennetaan magneettikentän polariteetin avulla. Se on häviötön muisti, jonka sisällön säilyttämiseen ei tarvita sähköenergiaa.

Ferriittirengasmuisti kehitettiin 1940-luvun lopulla[1]. Ensimmäinen muistia käyttänyt tietokone oli MIT:n Whirlwind I vuonna 1953.[2][3] Siitä tuli vallitseva tietokoneiden muistityyppi 1960-luvun alussa, jolloin se korvasi rumpumuistin ja elektroniputkimuistin kaltaiset ratkaisut. Ferriittirengasmuisteja käytettiin yleisesti vielä 1970-luvulla, jolloin niiden hakuajat olivat 600 nanosekunnin luokkaa. Muistia käytettiin korkeaa luotettavuutta vaativissa kohteissa kuten Apollo Guidance Computer.[4]

 • Ferriittirengasmuisti

  Varhainen tietokoneen keskusmuistin toteutustapa. Se perustuu pieniin keraamisiin renkaisiin, joihin tieto tallennetaan magneettikentän polariteetin avulla.
  Se oli tietokoneiden muistityyppi 1950-, ja 1960-luvulla. Sitä käytettiin vielä 1970-luvulla korkeaa luotettavuutta vaativissa kohteissa.

  Ferriittimuisti
 • IBM 360/50 Ferriittirengas

  1 bitti, 512 kbit muistista 9kpl yksiköitä on täysi 512 kbit

  ferriittirengas, Agora näyttely
 • IBM 1401

  Muisti IBM 1401

Rumpumuisti

Rumpumuisti on varhainen tietokoneen keskusmuistin toteutustapa. Sen olennaisin osa on suuri pyörivä metallinen sylinteri, joka on päällystetty magneettisella tallennusmateriaalilla. Rummun sisältöä käsitellään sen varressa olevilla liikkumattomilla luku-kirjoituspäillä.

Rumpumuisti on keskusmuistina hyvin hidasta, koska jokaisen luku- ja kirjoitusoperaation yhteydessä on odotettava, että rumpu on pyörähtänyt oikealle kohdalle. Se oli kuitenkin edullinen ja useimpiin tarkoituksiin käyttökelpoisin ratkaisu ennen kuin ferriittirengasmuistia alettiin tuottaa sarjatuotantona.
***
Drum memory is an early implementation of computer main memory. Its most essential part is a large rotating metal cylinder coated with a magnetic recording material. The contents of the drum are handled by stationary read-write heads on its arm.

 • Rumpumuisti

  Vitriinissä Bryant rumpumuistin tekniset tiedot:
  paino n. 35 kg, pyörimisnopeus 3600r/min ja kapasiteetti 150 kb
  Käytettiin 1950-luvun ja 1960-luvun alun tietokoneissa.
  Kuva: Computer history museum.

  Rumpumuisti

CPU

IBM – Puolijohdetekniikan esittely 1980-luvulta

Intel PC-prosessoreita

Intel 80286 CPU (1982) 286 PC-koneiden prosessori 6 MHz

IBM 3084 CPU (1983) jäähdytyselementissä vesijäähdytys, IBM:n mainframe koneet

Puolijohdemuistin tyyppejä: PROM, EPROM, EEPROM, DRAM, SRAM, SDRAM, FRAM , MRAM

Wikipedia:https://fi.wikipedia.org/wiki/Muisti_(tietokone)

***
IBM – Introduction to Semiconductor Technology from the 1980s

Intel PC processors

Intel 80286 CPU (1982) 286 PC processor 6 MHz

IBM 3084 CPU (1983) heat sink water cooling, IBM mainframe computers

 • Mikroprosessoreita

  prosessoreita
 • Erilaisia muistikortteja

  Erilaisia muistikortteja