1990-luku
Internet tuli käyttöön
Tietokoneiden suorituskyky kasvoi, tietoliikenneyhteydet paranivat ja internet tuli yleisesti käyttöön. Sähköposti tuli käyttöön yrityksissä. Tietokone muuttui jokaisen pienyrityksen päivittäiseksi apuvälineeksi ja tietoliikenteen kehitys laajensi käyttötapoja. PC-koneet yleistyivät kotona ja Windows käyttöjärjestelmä valloitti maailmaa. Virus- ja haittaohjelmat aiheuttivat murheita. Pienet kämmentietokoneet (PDA) tulivat käyttöön. WorldWideWeb, IRC (Internet Relay Chat). CD-levyt korvasivat lerput ja korput.
Pankkipalveluja alettiin käyttää kotimikrolta. Itsepalvelut vähensivät pankkien lukumäärää ja toimipisteitä.
Vuosikymmenen alun lama vaikutti paljon myös ATK-alaan. 1996 yhdistyivät Tietotehdas, VTKK, ja Unic, jolloin syntyi TT Tieto. Neljä vuotta myöhemmin se yhdistyi ruotsalaisen Enatorin kanssa ja syntyi TietoEnator. Nimi on nyt TietoEVRY. 1998 Compaq osti Digitalin ja neljä vuotta myöhemmin ne siirtyivät HP:n omistukseen. IBM menetti markkinoita kilpailijoille ja suuntautui enemmän ohjelmisto- ja palvelumarkkinoille.
Linus Torvalds aloitti Linux-käyttöjärjestelmäyttimen kehittämisen. Linux on vapaa ohjelmisto, se tarkoittaa ohjelmistoa, jonka lähdekoodi on vapaasti saatavilla.
Nokia Data myytiin englantilaiselle ICL:lle 1991. Mikrojen valmistusta jatkettiin uuden omistajan nimellä, Suomeen toimitettavat koneet olivat edelleen MikroMikkoja. Nokia-yhtiölle laadittiin 1994 uusi strategia, joka merkitsi keskittymistä matkapuhelimiin. Nokian puhelimilla oli suuri vaikutus koko Suomen kansantaloudelle, koska suurin osa suunnittelusta ja valmistuksesta tehtiin 2000-luvun alkupuolelle asti Suomessa.
Maailman ensimmäinen GSM-verkko (2G) avattiin Suomessa 1991. Ensimmäinen GSM-kännykkä oli Nokia 1011. Nokia Communicator julkaistiin 1996, se oli suunnattu mobiiliin yrityskäyttöön. Tietoyhteiskunta, sillä tarkoitettiin uusien teknologioiden mukanaan tuomia mahdollisuuksia, tietojenkäsittely ja matkaviestintä lähestyivät.
Vuosikymmenen lopussa huolena oli, toimivatko tietokoneet vuosituhannen vaihtuessa. Tietojärjestelmissä vuosiluku ilmoitettiin kahdella numerolla 99, eikä ollut varmuutta kuinka vanhemmat koneet ja ohjelmat käyttäytyisivät, kun vuoden vaihtuessa numeroksi tulee 00. Y2K-projektit työllistivät tietotekniikan parissa työskenteleviä. Uusi vuosituhat vaihtui lähes ongelmitta, pieniä sekaannuksia sattui, kuten että 106-vuotias sai kutsun saapua syksyllä kouluun.
1990, SMS -viestien läpimurto (Digitaalinen Suomi 2017.)
1990, Operaattorien palvelukehitys (Digitaalinen Suomi 2017).
Lähteet:
Ari T. Manninen – Näin tehtiin Suomesta tietoyhteiskunta
Tietotekniikan alkuvuodet Suomessa
Wikipedia
Kuvat kirjoista Tietotekniikan alkuvuodet Suomessa ja Näin tehtiin Suomesta tietoyhteiskunta
Suomen tietokonemuseo