Pilvipalvelut

2010-luku, Pilvipalvelut

2010-luku

Älypuhelinten vuosikymmen, Android, Iphone.

Tabletit yleistyvät, internet-yhteydet nopeutuivat ja älypuhelimet kehittyivät muuttuen mobiilitietokoneiksi. Matkapuhelimella ei enää pelkästään soitettu puheluja ja lähetty tekstiviestejä, vaan sillä myös käytettiin internettiä, jaettiin sisältöä ja otettiin laadukkaita valokuvia. Sosiaalisen median suosio nousi, suosittuja puhelinsovelluksia olivat muun muassa Whatsapp, Instagram, Snapchat, Pokemon Go (wikipedia).

Virustentorjunta ohjelmat tulivat tarpeelliseksi myös älypuhelimissa. Nokia Lumia puhelimet olivat suosittuja vielä vuosikymmenen alussa. Mutta niiden suosio laski ja Nokian matkapuhelintoiminnasta tuli tappiollista, se myytiin Microsoftille 2014. Nimeksi vaihtui Microsoft, joka lopetti matkapuhelimien valmistuksen muutaman vuoden kuluttua.

 • Nykyaikainen konesali

  Nykyaikainen konesali
 • Kiintolevyt 5.25 tuumaa ja 2.5 tuumaa

  Kiintolevyt 5.25 ja 2.5 tuumaa
 • Amazon Web Services

  Amazon_Web_Services
 • Google-Cloud-Logo
 • Microsoft-Azure-Logo
 • Apple

 • Samsung-Logo

Tekoälyn käyttö lisääntyi erilaisissa tehtävissä. Robotteja tuli testikäyttöön palvelutehtäviin.
Tesla Model S esiteltiin 2012, Teslan mukaan sen uudella itse kehitetyllä ajotietokoneella varustetut autot ovat laitteiston puolesta valmiita täysin autonomiseen ajoon, eli ne ovat niin sanottuja robottiautoja.

Tietojenkäsittely alkoi siirtyä pilvipalveluihin ja tallentaminen pilveen yleistyi. Kun tiedot tai ohjelmat ovat pilvessä, ne eivät varsinaisesti ole omalla koneellasi, vaan käytät niitä verkkoyhteyden kautta ulkopuoliselta palvelimelta, joka sijaitsee usein suuressa palvelinkeskuksessa.

Paperitehtaasta palvelinkeskukseksi:
Google osti maaliskuussa 2009 Summan tehtaan Stora Ensolta muuttaakseen sen palvelinkeskukseksi. Hankkeen ensimmäinen vaihe valmistui syyskuussa 2011, ja Googlen alkuinvestointi siihen oli 200 miljoonaa euroa. Olemme investoineet Haminan palvelinkeskukseen ja sen verkkoinfrastruktuuriin 1,2 miljardia euroa. (Google)

Loppuvuodesta 2012 CSC-Tieteen tietotekniikan keskus avasi uuden datakeskuksen Kajaaniin. Entisen paperitehtaan infrastruktuuria hyödyntävään keskukseen sijoitettiin 2012–2014 CSC:n supertietokoneet Sisu ja Taito.

Esimerkki tekniikan kehityksestä: Ensimmäinen supertietokone vuodelta 1976, Cray 1 – muisti 8 Mb – hinta (nykyrahassa) 30 milj $, verrattuna vuoden 2017 Apple Iphone X – muisti 64Gb – hinta 1000 $. Iphone X:n suorituskyky on tuhansia kertoja nopeampi kuin Cray 1.

2010, Suomi ja robotisoituva maailma (Digitaalinen Suomi 2017).

2010, Kyberturvallisuuden ja -turvattomuuden kilpajuoksu (Digitaalinen Suomi 2017).

Lähteet: Wikipedia, CSC-Tieteen tietotekniikan keskus, Google