Vuoteen 1998 mennessä Nokia oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja ja yhtiö piti kiinni tästä johtoasemastaan yli 10 vuoden ajan
(Nokian historia)

Kännykät

2000-luku

Nokia, Google, Facebook, Twitter, Sosiaalinen media

Tietokoneet päivittäisessä käytössä töissä ja kotona. Kannettavat koneet hoitivat vaativatkin tehtävät. Mikropiirien käyttö yleistyi, niitä löytyi yhä useimmista laitteista mm. autoista ja kodinkoneista.

 Itsepalvelu lisääntyi asioiden hoitamisessa, palveluverkosto supistui. Tiedot tallennettiin muistitikulle. Haittaohjelmat siirtyivät leviämään sähköpostin ja verkkoyhteyksien kautta levykeliikenteen sijaan. Ostaminen verkkokaupoista yleistyi.

PayPal maksujärjestelmä tuli käyttöön korvaamaan perinteisiä maksumenetelmiä.

Digikamerat yleistyivät ja markkinoille tulivat kamerapuhelimet, joilla alkuun saattoi ottaa vain heikkotasoisia kuvia. Pikselimäärät ja kuvien laatu kohenivat vuosikymmenen kuluessa ja myös videokuvausmahdollisuus yleistyi.

IRC-Galleria oli suomalainen www-yhteisöpalvelu johon käyttäjät lisäsivät omia tietoja ja kuvia. Facebook on mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu, joka perustettiin 2004, Suomeen se alkoi levitä 2007 lopulla. Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä netissä. Twitter perustettiin 2006.

  • Nokia 9210

  • Dell Latitude kannettava

    Dell Latitude
  • HP EVA levyjärjestelmä

    HP EVA
  • iPod soitin

    iPod soitin

Googlen hakupalvelu, Gmail-sähköposti ja Google Maps karttapalvelu tulivat käyttöön. Apple Iphone julkaistiin ja se toi mukanaan kosketusnäytön.
3G matkapuhelinverkko tuli käyttöön 2001. Nokian matkapuhelimet menestyivät maailmalla ja Nokia oli matkapuhelinmarkkinoiden ykkönen usean vuoden ajan. Vuonna 2007 lanseeratut Apple iPhone ja Android puhelimet mullistivat mobiilimarkkinat ja Nokian asema heikkeni.

Loppuvuonna 2008 Suomessa tilastoitiin lähes seitsemän miljoonaa matkaviestinliittymää, kun taas kiinteiden puhelinliittymien määrä oli laskenut alle 1,7 miljoonan (wikipedia.)

Vuonna 2007 Nokian ja Siemensin verkkoliiketoiminnat yhdistyivät ja nimeksi tuli No­kia Sie­mens Networks. Kesällä 2013 Nokia osti Siemensin osuuden yrityksestä ja nimi vaihtui Nokiaksi.

2000, Kotitaloudet digikotitalouksiksi (Digitaalinen Suomi 2017)

Jari Karpakan kirjoittama historiakatsaus 1980-luvun puolivälistä 2000-luvun alkupuolelle: Aikaan Kolumbuksen – sitä ennen jo ELISA.

Lähteet: Wikipedia, Nokian historia
Kuvat: Suomen tietokonemuseo